Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta bonen?

  1. Home
  2. /
  3. Koffie
  4. /
  5. Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta bonen?
Koffie

Arabica en Robusta bonen; wat is nu eigenlijk het verschil?

Zoals iedereen weet wordt er wereldwijd ontzettend veel koffie gedronken. Wat misschien minder mensen weten, is dat koffie gemaakt van Arabica bonen de meest gedronken koffie ter wereld is. Van de huidige internationale koffiemarkt heeft Arabica dan ook zeventig procent in handen. De overige dertig procent bestaat uit Robusta. De koffiemarkt kent dus maar twee soorten koffiebonen. Dat komt doordat er ruim zestig soorten koffiebonen op de wereld zijn en er daarvan maar twee geschikt zijn voor consumptie: Arabica en Robusta. In deze blog leggen we je de verschillen tussen deze twee bonen uit.

Arabica of Robusta bonen?

We beginnen met de herkomst en daar zitten direct al grote verschillen in. Zo groeien de Arabica bonen op een extreem grote hoogte (gemiddeld liefst 1500 meter), terwijl de Robusta bonen in lagergelegen gebieden groeien. De Arabica bonen komen voort uit langwerpige peulen en de Robusta bonen groeien als kleine besjes aan grote planten. In Robusta bonen zit meer cafeïne dan in Arabica bonen, maar Arabica is duurder. Dat heeft ook weer met dat verschil in hoogte te maken.

Omdat de Arabica bonen alleen in hoger gelegen gebieden groeien, is de productie van deze koffie namelijk een stuk kostbaarder en arbeidsintensiever. Dat maakt dat de koffie dan ook duurder is. Robusta planten groeien zoals gezegd in lagergelegen gebieden. Daardoor is de plant ook beter bestand tegen dingen als vocht, hitte en ziekten. Mede om die reden is de Robusta plant makkelijker te telen en dat zorgt ervoor dat Robusta goedkoper is dan Arabica.

Verschillen in smaak

Qua smaak hebben de beide soorten koffie een ding gemeen: beide planten kunnen – afhankelijk van de plek waar ze worden geteeld – verschillende smaken hebben. Echter zijn er wel degelijk dingen in smaak waaraan de beide soorten te onderscheiden zijn. Zo is Arabica aromatisch van smaak en zijn de smaaktonen fruitig. Het is dan ook eerder zoet of zuur dan bitter. Robusta is dan weer veel steviger en bitterder en smaakt eerder houtachtig. Koffie wordt dan ook vrijwel nooit gemaakt van 100 procent Robusta, omdat de koffie dan veel te bitter wordt. Robusta wordt eerder juist toegevoegd aan een bepaalde melange.

De Arabica boon is groter

Als laatste zijn er ook verschillen in het uiterlijk van de beide bonen. Zo is Arabica ovaal en lichtbruin, terwijl Robusta meer ronder is en juist een donkerbruine kleur heeft. Bovendien is de Arabica boon iets groter dan de Robusta boon. Benieuwd naar de smaak van deze heerlijke Italiaanse koffiebonen? Bekijk de verschillende melanges in onze shop. Voor 17 uur besteld is vandaag nog op de post!

Populaire posts

Populaire producten

Crema Bar

21,90 available on subscription from 21,90 / maand

Miscela Arabica

25,90 available on subscription from 25,90 / maand
Menu